فهرست مطالب

علوم و فنون منابع طبیعی - سال ششم شماره 1 (بهار 1390)

نشریه علوم و فنون منابع طبیعی
سال ششم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا جوادی، ابراهیم محمودی میان آباد صفحه 1
    از جمله راه های جلوگیری از خسارت ناشی از سیل به ویژه هدررفت آب و خاک در حوزه های آبخیز مناطق خشک و نیمه خشک اجرای پخش سیلاب درمناطق دشتی پایین دست حوزه است. مطالعات نشان داده است که انباشت رسوبات حمل-شده توسط سیلاب از مناطق بالا دست حوزه آبخیز به مناطقی که سیستم پخش سیلاب انجام شده٬ منجربه تغییراتی در خصوصیات فیزیکی وشیمیایی و حاصل خیزی خاک این مناطق می شود. جهت اندازه گیری تغییرات خاک در ایستگاه پخش سیلاب جاجرم استان خراسان شمالی، اقدام به حفر20 گودال خاک در هر دو منطقه سیل گرفته و خارج از آن(به عنوان منطقه شاهد) و نمونه گیری از عمق 0 تا 20 سانتی متری گردید. نتایج نشان دهنده افزایش معنی دار میانگین درصد رس، سیلت، اشباع خاک، کربن آلی و همچنین میزان هدایت الکتریکی، ازت کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب و کاهش معنی دار درصد ماسه و اسیدیته در مناطق تحت اجرا نسبت به مناطق شاهد بوده است. از این رو می توان بیان نمود که اجرای سیستم پخش سیلاب در منطقه تحت تاثیر، به مرور زمان سبب اصلاح بافت خاک و افزایش حاصل خیزی خاک این مناطق می-گردد.
    کلیدواژگان: استان خراسان شمالی، ایستگاه پخش سیلاب جاجرم، خصوصیات فیزیکی وشیمیایی خاک
  • محمدرضا آذرنوش، جعفر فتحی، نصرت الله رافت نیا صفحه 13
    ارزیابی اقتصادی و بهینه سازی جنبه های مختلف طرح جنگلداری ضامن استمرار یک طرح جنگلداری است. در این بین، عملیات بهره برداری به عنوان پر هزینه ترین بخش از یک طرح از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تولید و هزینه چوب کشی با اسکیدر تیمبرجک 450 سی در بخش نم خانه جنگل خیرودکنار می باشد. در این بررسی پس از تعیین اجزای یک نوبت چوب کشی از محل قطع تا محل انباشت کنار جاده تعداد 53 مورد چوب کشی زمان سنجی شد. علاوه بر این، متغیرهایی مانند فاصله چوب کشی، شیب طولی مسیر چوب کشی، تعداد گرده بینه در هر نوبت بار، حجم بار و گونه درخت ثبت گردید. با تجزیه و تحلیل داده ها، معادله ریاضی پیش بینی زمان چوب کشی تعیین شد. میزان تولید با به شمار آوردن زمان های تاخیر و بدون آن به ترتیب m3/h 92/7 و 1/12 و نرخ ماشین نیز 687693 ریال در ساعت برآورد گردید. هزینه چوب کشی بر اساس مدل هزینه یابی پیشنهادی دستور کار طرح بهره برداری سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری کشور هر متر مکعب با به شمار آوردن زمان های تاخیر و بدون آن، به ترتیب 117188 و 76640 ریال به دست آمد. جمع تاخیرها، زمان حرکت با بار و زمان حرکت بدون بار بیشترین زمان اجزای چوب کشی با تیمبرجک 450 سی را تشکیلمی دهند. بررسی اثر تغییرات هر یک از متغیرها روی زمان چوب کشی تیمبرجک 450 سی و در نتیجه تغییر هزینه چوب کشی نشان داد که افزایش هر یک از متغیرها، باعث افزایش هزینه به صورت تابع توانی می شود.
    کلیدواژگان: اسکیدر تیمبرجک 450 سی، مطالعه زمانی، مدل ریاضی پیش بینی زمان چوب کشی، تولید، هزینه
  • فرزام توانکار، جلال محمودی، افراز ایرانپرست بداغی صفحه 27
    تاثیر شیوه تک گزینی بر تنوع زیستی جنگل های شمال ایران کمتر مورد مطالعه و شناسایی قرار گرفته است. در این تحقیق تاثیر شیوه تک گزینی بر تنوع گونه های درختی پس از گذشت 10 سال از اجرای این شیوه در سطح دو پارسل به مساحت های 52 و 53 هکتار در جنگل ناو اسالم مورد بررسی قرار گرفت. جمع آوری داده ها از طریق روش نمونه برداری تصادفی سیستماتیک با ابعاد 100 متر و پلات های دایره ای شکل 10 آری در ابتدا (1379) و انتهای (1389) دوره انجام گرفت. شاخص های تنوع گونه ای در هر قطعه نمونه محاسبه و میانگین آنها در دو نمونه برداری از طریق تجزیه واریانس و آزمون t مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص تنوع گونه ای در هر چهار مرحله تکاملی نهال، شل، خال و درخت در انتهای دوره نسبت به ابتدای دوره افزایش جزیی داشته اند، اما این افزایش ها از لحاظ آماری معنی دار نبودند. افزایش شاخص تنوع گونه ای در مراحل نهال و شل به علت افزایش شاخص غنای گونه ای آنها اما در مراحل خال و درخت در اثر افزایش شاخص یکنواختی آنها ایجاد شده بود. شاخص غنای گونه ای درختان کاهش یافته بود. همچنین ارزش اهمیت گونه ای درختان راش و ممرز کاهش و ارزش اهمیت گونه ای درختان پلت، شیردار و توسکا افزایش یافته بود. از نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری نمود که شیوه جنگل شناسی تک گزینی مناسب جنگل های منطقه مورد مطالعه است، اما وقتی می توان همراه با تولید چوب، تنوع گونه های درختان را نیز در آینده حفظ نمود که در هنگام نشانه گذاری درختان به شاخص غنای گونه ای و ارزش اهمیت گونه ها نیز توجه داشت.
    کلیدواژگان: تک گزینی، تنوع، غنا، یکنواختی، گونه ها، جنگل های اسالم
  • امین خادمی، بهروز کرد، سارا پور عباسی صفحه 41
    این تحقیق با هدف بررسی شاخص سطح برگ گونه اقاقیا در جنگل کاری بام ملایر در شمال این شهر در مساحتی حدود 89 هکتار انجام شد. شاخص سطح برگ به روش مستقیم و با جمع آوری کلیه برگ های تعداد 20 پایه (از قطر متوسط هر طبقه قطری) برداشت شده، محاسبه سطح متوسط برگ ها و اندازه گیری سطح تاج پوشش هر پایه تعیین شد. برای تعیین مشخصه های خاک و بررسی ارتباط آن با میزان شاخص سطح برگ، 20 نمونه از عمق 0 تا 10 و 10 تا 30 سانتی متری تهیه و مشخصه های فیزیکی و شیمیایی نمونه های خاک در آزمایشگاه اندازه گیری شد. بر اساس نتایج به دست آمده شاخص سطح برگ گونه اقاقیا 78/3 تعیین شد که با افزایش طبقات قطری شاخص سطح برگ نیز افزایش یافت. بر اساس تحلیل های آماری انجام شده، بین شیب و شاخص سطح برگ ارتباط معنی داری وجود دارد. از بین ویژگی های توده و خاک، قطر برابرسینه، ارتفاع، بیوماس اندام های هوایی، درصد نیتروژن، کربن آلی و سیلت بیشترین همبستگی را با شاخص سطح برگ نشان دادند.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، جنگل کاری، اقاقیا، مشخصه های خاک، مشخصه های رویشی، ملایر
  • نصرت الله رافت نیا، محمدکاظم کاویانپور، توفیق احمدی صفحه 53
    شناسایی عوامل موثر در وقوع زمین لغزش های موجود در یک حوضه و پهنه بندی خطر آن یکی ازفاکتورهای اساسی جهت دستیابی به راهکارهای کنترل این پدیده و انتخاب مناسب ترین و کاربردی ترین گزینه ی موثر می باشد. از این رو، این تحقیق با هدف شناسایی عوامل موثر در ایجاد پدیده زمین لغزش و مشخص کردن مناطق دارای پتانسیل جهت پیش گیری وقوع زمین لغزش در سری سه حوضه آبخیز 48 جنگل های شمال (سرگلند) انجام شد. به این منظور ابتدا مهمترین عوامل موثر در وقوع زمین لغزش های رخ داده در حوضه باتوجه به نتایج حاصل از مطالعات و پژوهش های از قبل انجام شده، عوامل موثر در رخداد زمین لغزش شناسایی و سپس نقشه های شیب، جهت دامنه ها، طبقات ارتفاعی، گسل ها، شبکه ی آبراهه ها و راه های ارتباطی، زمین شناسی، خاک شناسی و تهیه دیاگرام بارش و حرارت در محیط Arc map تهیه و خصوصیات مربوط به هر یک از این واحدها، شناسایی گردید. سپس با استفاده از دستگاه GPS تعداد 10 نقطه که تعدادی در منطقه لغزشی و تعدادی در مناطق شاهد (بدون لغزش) واقع بودند برداشت و در محیط GIS جانمایی شد. استفاده از نقشه و همچنین انجام آزمایش های مربوط به خاک و استخراج اطلاعات مورد نیاز از آن، نشان داد که بافت خاک منطقه از 4 نوع لومی رسی، لومی-شنی، لومی رسی شنی و رسی می باشد. در نقاطی که دخالت عوامل انسانی موثر بودند، شیب بستر کمتر از 20% و در نقاطی که عوامل طبیعی و دست نخورده در عرصه وجود داشت این شیب به 50% افزایش یافته است. نتایج نشان داد که علی رغم تاثیر به سزای عوامل طبیعی از قبیل شیب عرصه، هیدرو اقلیم، پوشش گیاهی، خصوصیات خاک و زمین و عوامل انسانی نیز در وقوع حرکات توده ای تاثیر به سزایی را ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، نرم افزار Arc map، عوامل طبیعی، عوامل انسانی
  • فرید کاظم نژاد، سمر پورمحمدعلی حبیبی، محبوبه داستانپور صفحه 65
    در این مطالعه تنوع زیستی گیاهی در دو توده ی جنگلی مدیریت شده (پارسل بهره برداری شده) و مدیریت نشده (پارسل شاهد)، سری 8 لاروچال از طرح جنگل داری گلبند از نظر شاخص غنای گونه ای، یکنواختی و تنوع گونه ای مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. آماربرداری به روش تصادفی سیستماتیک در قطعات نمونه 400 مترمربعی با ابعاد شبکه 150×100 متر در سطح 140 هکتار با 60 قطعه نمونه (در داخل هر قطعه، 5 قطعه نمونه فرعی 1×1 برای شمارش تعداد گونه های گیاهی) انجام گرفت. در هر قطعه نمونه تعداد گونه های درختی و در قطعات فرعی گونه های علفی یادداشت شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، میانگین شاخص های تنوع زیستی مختلف در هر قطعه نمونه محاسبه و برای آزمون معنی دار بودن اختلاف بین میانگین شاخص ها در دو منطقه، از آزمون آماری t مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که در مناطق مدیریت شده و مدیریت نشده میانگین شاخص غنای گونه ای درختی، به ترتیب، 43/2 و 37/3، میانگین شاخص یکنواختی شانون، 78/0 و 71/0، میانگین شاخص تنوع گونه ای شانون، 57/0 و 79/0 و میانگین شاخص تنوع گونه ای سیمپسون، 34/0 و 43/0 است. همچنین میانگین شاخص غنای گونه ای علفی، به ترتیب، 8/12 و 36/13، میانگین شاخص یکنواختی شانون، 56/0 و 59/0، میانگین شاخص تنوع گونه ای شانون، 93/1 و 2، میانگین شاخص تنوع گونه ای سیمپسون، 79/0 و 80/0 می باشد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، راش، ممرزستان، غنای گونه ای، تنوع گونه ای، لاروچال
  • علی کیالاشکی، داود اسدپور اتوی صفحه 75
    پرورش جنگل در حقیقت مهمترین قسمت فعالیت های جنگل شناسی کاربردی محسوب می شود و کلیه مسایل مربوط به تربیت و اصلاح ساختار توده های جنگلی را شامل می شود. با اجرای عملیات پرورشی مقاومت و پایداری درختان در برابر آسیب های طبیعی افزایش یافته و با ایجاد شرایط مناسب برای درختان باقیمانده، رشدقطری و ارتفاعی و در نتیجه تولید چوب آنها افزایش می یابد. در این تحقیق، ویژگی های کمی و کیفی گونه افراپلت در توده شاهد یا مدیریت نشده (قطعه 2) و توده مدیریت شده (قطعه 13) سری 2 برنجستانک مورد مقایسه و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مساحت هر قطعه 30 هکتار، روش آماربرداری سیستماتیک با نقطه شروع تصادفی، ابعاد شبکه 100 × 100 متر و مساحت هر پلات نمونه برداری 4 آر می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین تعداد در هکتار در توده شاهد، 1365 اصله و در توده مدیریت شده، 977 اصله می باشد. میانگین قطر درختان 45/13 سانتی متر در توده شاهد و 40/16 سانتی متر در توده مدیریت شده می باشد. میانگین حجم در هکتار 2/164 مترمکعب در توده شاهد و 5/188 مترمکعب در توده مدیریت شده است. ضریب پایداری توده شاهد 5/105 درصد و در توده مدیریت شده 4/99 درصد محاسبه گردید. آزمون های آماری نشان داد که بین میانگین پارامترهای کمی دو توده در سطح اعتماد 95% اختلاف معنی داری وجود دارد. از نظر کیفی، وضعیت کیفیت تنه، تقارن تاج، سلامت تاج و آشکوب بندی درختان موجود در قطعه مدیریت شده دارای شرایط بهتری نسبت به درختان توده شاهد می باشند.
    کلیدواژگان: جنگل کاری، افراپلت، پرورشی، توده شاهد، توده مدیریت شده، برنجستانک
  • علی محمدی ترکاشوند، بهزاد کاویانی، نقی حقیقت، وحید شادپرور صفحه 89
    در نتیجه تغییراتی که در طول زمان در سطح زیر کشت باغات زیتون ایجاد می شود، تهیه نقشه به روزشده باغات زیتون در برنامه ریزی و مدیریت کشاورزی منطقه از ضرورت های مهم است. در این تحقیق با استفاده از تصاویر ماهواره ای IRS امکان تهیه نقشه باغات زیتون به کمک آمار بازتاب های طیفی در منطقه ای شامل بخش هایی از رودبار، منجیل، لوشان و آببر بررسی شد. برای این منظور، 248 نقطه کنترل زمینی از نظر پوشش سطحی بررسی گردید. نقشه نقاط تعلیمی و کمکی پوشش های مختلف سطحی تهیه شد و روی تصویر رنگی قرار گرفت. میانگین و انحراف معیار جامعه بازتاب های طیفی پیکسل های تعلیمی و کمکی معرف یک پوشش سطحی خاص در هر سه باند طیفی تعیین شد. حدود بالایی و پایینی شماره رقومی پیکسل های کلاس باغات زیتون با جمع و تفریق انحراف معیار جامعه از میانگین جامعه در هر باند تعیین شدند و به کمک آنها نقشه طبقه بندی شده اولیه باغات زیتون در هر باند تهیه شد. از قطع سه نقشه اولیه باغات زیتون در سه باند طیفی، نقشه نهایی باغات زیتون تهیه گردید. از قطع نقشه نقاط (پیکسل ها) تعلیمی با نقشه باغات زیتون، صحت روش ارزیابی شد. نتایج نشان داد که در طبقه بندی به کمک آمار بازتاب های طیفی، بیش از 70 درصد از نقاط تعلیمی دوباره در کلاس زیتون طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: بازتاب طیفی، زیتون، نقاط تعلیمی، نقشه
  • جعفر ابراهیم پور کاسمانی، احمد ثمریها، عبدالله علیزاده، علیرضا خاکی فیروز، سعید مهدوی صفحه 99
  • رمضان گیل عسگر، کیوان صائب، رضا ارجمندی، نعمت الله خراسانی صفحه 111
    تحقیق حاضر به منظور دست یابی به شرایط مدیریت بهینه زیست محیطی انجام شده است. مطالعه در پارک جنگلی صفارود با وسعت حدود 55 هکتار که یکی از 270 پارک جنگلی طبیعی و دست کاشت ایران می باشد، انجام گرفته است. این پارک در شهرستان رامسر واقع شده است. روش کار استفاده از دو روش AHP5 و SWOT6 که از روش های روزآمد در مدیریت محیط زیست به شمار می آیند است. در ابتدا با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP بهترین و مناسب ترین کاربری از بین کاربری های پیشنهادی برای منطقه انتخاب شده است. سپس با استفاده از روش SWOT و بررسی های میدانی نقاط قوت و ضعف درونی منطقه و همچنین فرصت ها و تهدیدات بیرونی مشخص شدند. در نهایت استراتژی هایی جهت رفع نقاط ضعف و تهدیدات و همچنین تقویت نقاط قوت و فرصت های موجود اتخاذ شد. این استراتژی ها به ترتیب اولویت نمره دهی شده و در برنامه مدیریت یکپارچه زیست محیطی منطقه مدنظر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: پارک جنگلی، SWOT، AHP، مدیریت یکپارچه7
|
  • M.R. Javadi, E. Mahmoodi Page 1
    One way for decreasing flood damages, particularly in the case of soil and water loss, is the design of water spreading system in the low slope regions of watershed. This is more suitable for regions that are located in the arid and semi arid climate. Many studies show that the sediments that are transported by flood from other regions of watershed to the water spreading site cause variation physical and chemical properties of soil in the water spreading site. The study area was located in Jajarm، the northern khorasan province. For measuring variation properties, 20 samples were selected from inside and outside of the site (none water spreading site) separately. Depth of sampling was 0 -20 centimeters. Results show that there is a significant difference for the increase of clay، silt، saturation percentage،Ec، organic matter،N،P،K and the decrease of Sand and pH، inside the site in comparison to the outside. Hence, it can be said that water spreading system will be suitable for the improvement of some physical and chemical properties of soil, particulaly for soil texture and the increase of soil fertility.
  • M. Azarnoosh, J. Fathi, N. Raafatnia Page 13
    Abstract Economic evaluation and optimization of various aspects of forestry project will guarantee the continuation of forestry project. Meanwhile, an exploitation operation as the most expensive part of a project is specially important. The purpose of the present research is to study the production and cost of skidding by Timberjack 450C skidder in Namkhaneh district of Kheyroudkenar forest. In this study, after determining the components of a skidding turn from cutoff place to the place where timber is accumulated along the road, 53 samples were recorded. In addition, variables such as skidding distance, skid trail slope, the number of timber at every turn, load and tree species were recorded. Data analysis and mathematical equation to predict skidding time was determined. Production rate with and without delay were 7.92 and 12.1 m3/h, respectively, and the vehicle cost was estimated 66.13 dollars per hour. Skidding cost based on the cost of finding the proposed agenda of the operational plan of the watershed, range and forestry organization per cubic meter taking into account the number of delays and without it were 11.3 and 7.7 dollars respectively. Total delays, departure time with and without load component constitute the most of skidding time by Timberjack 450C. The effect of variation of each variable on skidding time by Timber Jack 450C indicated that the increase of each variable will increase the cost as a power subject.
  • F. Tavankar, J. Mahmoudi, A. Iranparast Bodaghi Page 27
    Little is known and studied about the effects of single selection method on the biodiversity of Hyrcanian forests. In this research after ten years, the effects of single selection method on tree species diversity were studied in 2 parcels with 105 ha of Asalem-Nav forest area. Systematic sampling design at the begining (2000) and the end (2010) of forest management plan with 100m grid dimension and 1000m2 circular shaped plots were used for data collection. Species diversity indexes in each plot were calculated and those averages in two sampling were compared through ANOVA and t- test. The results showed that species diversity index increased slightly in the four layers of seedling, large sidling, sapling and tree, but this amount of increase was not statistically significant. The increase of species diversity index in seedling and large seedling layers were due to the increase of richness index of those layers, but in sapling and tree layers were created due increase of evenness index of those layers. Index of species richness was decreased in tree layer. Therefore, SIV (species importance value) of Fagus orientalis and Carpinus betulus decreased, but SIV of Acer velutinum, Acer cappadocicum and Alnus subcordata increased. Cosequently, we can conclude from the result obtained that selection method is suitable for these stands, but tree species diversity can be conserved in the future along with timber production when enough attention is paid to the index of tree richness and tree SIV at the time of tree marking.
  • A. Khademi, B. Kord, S. Pourabbasi Page 41
    The objective of this paper is to evaluate Leaf Area Index at Robinia Pseudoacacia. in affrostration area of about 89 hectares located in the northern part of Malayer was selected as the study region. The leaf area index was determined by direct method and by collecting all the leaves from the 20 samples (from medium diameter of each diameter class) and measuring the mean leaf area, the crown cover area of each sample was calculated. To determine the soil properties and its relation with the leaf area index, samples from the depth of 0 - 10 and 10 - 30 cm were selected. Physical and chemical properties of soil samples were determined in the laboratory. As a result, the leaf area index of Robinia Pseudoacacia species was 3.78. which the diameter class increased, the Leaf Area Index increased too. The significant relations were statistically observed between the slope and Leaf Area Index. Considering the stand and soil characteristics, the aboveground biomass, diameter at breast height, height, percentage of nitrogen, organic carbon and silt showed the maximal correlation with the leaf area index.
  • N. Rafatnia, M.K. Kaviyanpour, T. Ahmadi Page 53
    To control landslide phenomenon in a catchment, one of the fundamental tools is identifing and zoning the hazards that affect this phenomenon, to select the most suitable and applicable options. To achieve this purpose, the current study was designated to identify the affecting factors which cause landslide phenomenon and the potential areas to prevent the occurrence of this phenomenon in district 3 from catchment 48 Galandrod forests, Northern Iran. The most important factors involved in the occurrence of landslide hazard regarding the previous studies was identified. The input data included preparing slope, aspect, elevation, fault, river, road network, geological and soil maps as well as precipitation and temperature diagrams based on geographic information system (GIS). Then, using geographic position system (GPS), 10 locations on landslide and control areas were delineated in the field. For the next step, these areas were layout in GIS. The results showed that soil texture of the study area was consisted of three textures; loam-clay; loam-sandy and loam-clay-sandy. Results show that threshold bed slopes susceptible to landslide in disturbed and control areas were 20 and 50%, respectively. These results suggest that human interference had been more effective in causing mass movement of landslide than natural factors such as slope, hydro-climate, vegetation or soil properties.
  • F. Kazem Nezhad, S. Poor Mohammad Ali Habibi, M. Dastanpoor Page 65
    In this research the vegetation diversity in the managed (under exploitation parcel) and unmanaged (control parcel) forest study of Fagus- carpinetum have been studied and compared regarding species richness, simplexity, and species diversity index in Golband forestry project, series 8 (Laroochal). Data collecting with 100 and 150 system dimension was randomly- systematically accomplished in 60 sample parcels in an area of 400m2 in a 140 hectare land (5 micro plots with 1 * 1 dimensions has been considered in every plot to count the number of grassy species). The number of dendroidal species in every sample plot and the number of grassy species in every micro plot were written. The mean of different diversity indexes in every sample plot was counted to analyze data and the statistical independent T test was used to examine the significant difference between the mean of indexes in two parcels (managed and unmanaged parcels). The results show that in the managed and unmanaged parcels the mean of dendroidal species richness index is,shanon simplexity index,shanon species diversity index,simpson species diversity index is 2.83, 3.37, 0.78, 0.71, 0.57, 0.79, 0.34 and 0.43 respectivly. In addition, the mean of grassy species richness index,shanon simplexity index,shanon species diversity index, and the mean of simpson species diversity index is 12.8, 13.36, 0.56, 0.59, 1.93, 0.2, 0.79 and 0.80 repectivly.
  • A. Kialashaki, D. Asadpour Atoei Page 75
    Tending of forest is the most important part of applied silviculture activities, covering all subjects which are related to stand structure tending. By applying tending operation, the resistance and stability of trees will increase against natural disasters, furthermore by preparing a suitable condition for other trees, the diameter, height and finally wood production will also increase. The purpose of this research is comparing and analyzing the quantity and quality of acer velutinum boiss species characteristics in sample stand or non-managed stand in parcel no.2 and managed stand (in parcel no.13) of the second series of "berenjestanak". The area of the parcel is 30 hectars, the statistic method is systematic and random,the net dimensions is looxloom and the area of each sampling plot is 4 Ar. the results showed that the mean in one hectare in the sample stand is 1365 and in the managed stand is 977. The average diameter of trees increased from 13.45 cm in the sample stand up to 16.40cm in the managed stand. Furthermore, the volume average in one hectare increased from 164.2 m3 in sample stand upto 188.5m3 in managed stand. The stability coefficient of sample stand and managed stand was estimated 105.5 and 99.4 respectively. The statistical tests showed that there is a significant differance between the averages of quantitative parameters of two stands in 95% confidence level and equality of averages (zero hypothesis) is rejected. Regarding the quality, the managed parcel trees are in better conditions compared to sample stand trees.
  • A. Mohammadi Torkashvan, B. Kaviani, N. Haghighat, V. Shadparvar Page 89
    Due to some changes which are created over time in the olive cultivated fields preparing updated map of the olive orchards is one of the most important requirements in the management region agricultural planning of the region. In this research, olive orchards were studied using IRS Satellite images in the region including some sectors of Roudbar, Manjil, Loshan and Abbar, Guilan, Iran. For this purpose, 248 land control points were studied taking into consideration the surface cover. Helping and training points of different land covers were prepared to place on a sample set of color composite (bands 1, 2 and 3). The mean and standard deviation of training and auxiliary pixels of olive orchards was calculated. Upper and lower limits of DN-olive orchards were distinguished by adding standard deviation to mean or subtracting that. In each band, olive limits were introduced to the software and slicing method was used to prepare olive map. Final map of olive fields was obtained by overlapping these three maps. The olive orchards map has been crossed by training point map to calculate the accuracy of method. The results indicate that in the classification of images with spectrum reflex statistics, more than 70% of training points had again been classified in the olive orchards class.
  • J. Ebrahimpour Kasmani, A. Samariha, A. Alizadeh, A. Khakifirooz, S. Mahdavi Page 99
    This research was carried out to investigating the effect of bleaching on optical properties of CMP pulp treated with P.Chrysosporium fungi. After preparing the fungi sample, provided chips of Carpinus betulus were treated under 39 °C and 65% relative humidity condition in three distinct times of 1, 2, 4 weeks and untreated as control sample. sample to prepare the CMP pulp from treated chips, pulping temperature was adjusted at 165 °C, pulping time at 80 and 90 minutes, and 14 and 22 percent of chemicals charge (sodium sulphite) were used and the ratio of pulping liquor to chips were 7 to 1. CMP pulps were bleached with hydrogen peroxide and then handsheets with basic weight of 60 g/m2 were made. Thereafter, optical properties of handsheets were measured. Results showed that fungal treatment, time and chemical have significantlyaffected the brightness and yellowness of handsheet paper samples. The fungal treatments caused a significant effect on handsheet paper samples had opacity. But the effects of chemicals and time is not significant on the opacity of handsheet papers.The results show that among all treatments, bleached pulp with 2 weeks treatment exhibited better optical properties than the others.
  • R. Gilasgar, K. Saeb, R. Arjomandi, N. Khorasani Page 111
    The Present study is to achieve optimum environmental management state.The study was performed in Safarood forest Park with an area of 55 hectares. Safarood is one of the most important parks in Iran which located in Ramsar provience. In this Study two efficient methods in environment management include of AHP,SWOT were used. In the First step, by using Analytical Hierarchy Process (AHP), the most appropriate function for this area was selected. Then, by using SWOT method. and field studies, the strengths and weaknesses (internal factors) of the region, and the opportunities and threats (external factors), had been specified. Hereafter, some strategies to eliminate weaknesses and threats, and fortifying the strengths and opportunities were adopted. Finally, the strategies were given marks based on their priorities and they were acceted in the Environmental Integrated Management Program of the area.